pondělí 19. června 2006

Ave GameON, část druhá

Druhý článek, jenž byl mým tajemstvím loňského léta a který jsem svědomitě připravoval pro prosincový GameON, bohužel nakonec končí tady. Nic proti blogu, ale v časopise bych ho videl raději... Z perexu si můžete povšimnout, jaké události tenkrát v roce 2005 frčely.

Blížící se svátky inspirují lidi ke všemožným, často nereálným předsevzetím, jako že od nového roku přestanou kouřit, pít, jíst, souložit, nebo, chraň nás ruka Pařanova, hrát hry! My co si užíváme života bez takto ztřeštěných nápadů jsme se ohlédli zpět a zamysleli se, čím byl uplynulý rok výjimečný. Krom toho, že ve střední Americe měly uragány mejdan (všichni už jsou v Mexiku...) a evropští ptáci dostali chřipku, vyšel neuvěřitelný počet herních titulů s číslovkou dvě v názvu, což nás přimělo sepsat o nich shrnující článek.


DRUHÉ DÍLY HER 2005

LEDEN 2005

Hearts of Iron 2
Výrobce: Paradox
Vydavatel: KOCH Media
Distributor v ČR: není
Cena: ???
Web: www.heartsofiron2.com
Lokalizace: žádná
Průměrné hodnocení: 82%
Několika větami: zase druhá světová. Staňte se vůdcem jednoho z tehdejších států, a ovládejte všechno od domácí politiky, diplomacie, armády, letectva, výzkumu, průmyslu až po jízdní řády autobusů. Nic vás nenutí dodržovat historické reálie – vztyčte prst směrem k Němcům v roce 1938 a čelte útoku na Československo. Novinka: bojové scénáře, neboli krátké kampaně zachycující jednu konkrétní událost. Mise pro letectvo a námořnictvo. Přehlednější a promakanější možnosti diplomacie, výzkumu, obchodování, atd. Multiplayer umožňuje více hráčům sdílet jeden stát. Řadu chyb, hlavně v AI, opravují patche. V přípravě datadisk Doomsday.


ÚNOR 2005


Star Wars: Knights of The Old Republic 2 – The Sith Lords
Výrobce: Obsidian Entertainment
Vydavatel: Lucas Arts
Distributor v ČR: CD Projekt
Cena: 1499,-
Datum vydání: 3.3.2005
Web: www.lucasarts.com/games/swkotor_sithlords/
Lokalizace: neoficiální české titulky
Průměrné hodnocení: 87%
Několika větami: Revan zmizel. Kreia je síla. Malachor V je pravda. Al Capone je vůl. Zkáza rytířů Jedi je nevyhnutelná. Akademie je v troskách. Hlavní hrdina/hrdinka je doslova ověšen/ověšena atraktivními ženami, například albínskou bojovnicí jak-se-sakra-jmenuje. Nechybí ani pilot, který vskutku nenápadně připomíná Hana Solo. Hrdina/hrdinka bohužel ztratil/ztratila svou sílu. Poněkud méně atraktivní a více vyschlá důchodkyně Kreia mu/jí pomůže znovu získat sílu. Interface byl vylepšen. Dxun je nejzajímavější z nově přidaných planet. Parťáci mají vlastní vůli. Jinak vše při starém.


Nanosaur 2: The Hatchling
Výrobce: Pangea Soft.
Vydavatel: Pangea Soft.
Distributor v ČR: žádný
Cena: neznámá
Web: www.pangeasoft.net/nano
Lokalizace: žádná
Minimální konfigurace: počítač zapojený do zásuvky
Žánr: akce
Průměrné hodnocení: žádné není
Několika větami: jste nanosaurus z budoucnosti a máte zachránit dynosaury z minulosti. Více slovy plýtvat nebudeme.


BŘEZEN 2005


Kao The Kangaroo 2
Výrobce: Tate Interactive
Vydavatel: JoWood
Distributor v ČR: neznámý
Cena: neznámá
Datum vydání: březen 2005
Web: www.kao-kangaroo.com
Lokalizace: žádná
Průměrné hodnocení: 55%
Několika větami: klokánek Kao je tu zas. Má boxérky. Má trenýrky. Má bumerang. Potěší syna, dceru, mámu, tátu i babičku. Je to roztomilá hopsačka s pěknou grafikou, typicky konzolovou, tedy místy mizernou kamerou a dohrajete jí za pět hodin.


GAMEON 01/05 – DUBEN
Duben, až bude máj, půjdeme v háj. Časopis GameON spatřil světlo světa, a že to bylo spatření velkolepé! Padesát tisíc výtisků se na stáncích ani neohřálo, a už putovalo do rukou čtenářů dychtících zjistit, jaké že to je počteníčko za neuvěřitelných dvanáct Korun. A vidíte? Jsme pořád s vámi a stále se zlepšujeme. Ale zpět k tématu: v dubnu nevyšla ani jedna hra s číslem dva v názvu. Respektive vyšlo to, co se promítlo do květnového čísla.


GAMEON 02/05 – KVĚTEN
Květen, ještě tam budem. No nic, toho si nevšímejte. Pátý měsíc nebyl výjimečný jen tím, že GameON se dožil druhého čísla, a to s kompletně vyměněnou redakcí. Z herního hlediska jsme byli svědky neobvyklé kombinace. Recenzovali jsme čtyři strategie, a všechno jsou to pokračování. Nebo spíš: vyšla čtyři pokračování, a všechno jsou to strategie.


Cossacks 2: Napoleonic Wars
Výrobce: GSC Gameworld
Vydavatel: CDV
Distributor v ČR: Cenega
Cena: 999,-
Web: www.cossacks.com
Lokalizace: titulky
Minimální konfigurace: CPU 800MHz, 256MB RAM, 64MB grafika
Žánr: strategie
Naše hodnocení: 75%
Několika větami: obtížnost je vysoká. Umělá inteligence vám dá zabrat. Nutnost strategického uvažování – nenechte armádu plahočit se křovinami, když můžete obsadit cestu. Správné načasování útoku je taktéž důležité. Dojem z bitvy působí poměrně reálně. Technologicky to není žádný zázrak – 2D grafika už dnes není in a zvuk po pár minutách sami vypnete.


Empire Earth 2
Výrobce: Mad Doc Software
Vydavatel: Vivendi
Distributor v ČR: CD Projekt
Cena: 999,-
Web: www.empireearth2.com
Lokalizace: české titulky
Minimální konfigurace: CPU 1,5GHz, 256MB RAM, 128MB grafika, 1,5GB HDD
Žánr: strategie
Naše hodnocení: 80%
Několika větami: až čtrnáct různých civilizací. Vynikající válečná atmosféra. Nutnost takřka žižkovského plánování. Efektní změny počasí během hraní. Promakaný multiplayer. Časem trochu stereotypní. Průměrná AI. V přípravě datadisk Art of Supremacy


Stronghold 2
Výrobce: Firefly Studios
Vydavatel: Take2
Distributor v ČR: Cenega
Cena: 999,- (deluxe edition)
Web: www.stronghold2.com
Lokalizace: české titulky
Minimální konfigurace: CPU 1,4GHz, 512MB RAM, 32MB grafika, 2,5GB HDD
Žánr: strategie
Naše hodnocení: 60%
Několika větami: špatný příběh. Dvě odlišné kampaně – válečná a budovatelská. 3D provedení hře neprospělo. Ekonomika je sice dobrá, ale hodně zastaralá. Dobrý zvuk sráží stará hudba z prvního dílu. Až vás omrzí piplání se s novou pevností, přejdete do bojového módu a zjistíte, že jediný stratég je krtek, jenž se strategicky klidí z cesty pochodujícímu vojsku. AI nepřátel je stejně slabá jako vůle alkoholika.


Hidden Stroke 2
Výrobce: Revolution of Strategy
Vydavatel: CDV
Distributor v ČR: Cenega
Cena: 799,-
Datum vydání: květen 2005
Web: www.hiddenstroke2.de
Lokalizace: žádná
Minimální konfigurace: CPU 333MHz, 64MB RAM, 8MB grafika
Žánr: strategie
Naše hodnocení: nerecenzováno Průměrné hodnocení: 38%
Několika větami: Hidden Stroke 2 se minul s časem. Za oněch 799 Korun bychom o něm uvažovali na konci minulého tisíciletí, ale rozhodně ne v roce 2005. Jedná se o technicky velice slabou, stereotypní a dosti primitivní válečnou strategii, která potěší jedině nízkými hardwarovými nároky, oprášením dějin a počtem bojujících stran, jichž je pět.


GAMEON 03/05 – ČERVEN
Battlefield 2 - Viz. Index 2005

Singles 2: Triple Trouble
Výrobce: Rotobee
Vydavatel: Deep Silver
Distributor v ČR: TopCD
Cena: 299,-
Web: www.singles2.com
Lokalizace: české titulky
Minimální konfigurace: CPU 1GHz, 256MB RAM, 32MB grafika, 1GB HDD
Žánr: simulátor života
Naše hodnocení: 66%
Několika větami: stejně jako minule jde o chudší verzi The Sims, okořeněnou jen otevřenější erotikou a nevšedními sexuálními praktikami, třeba bukkake či mileneckým trojúhelníkem. Odradí stereotyp, zaujme nízká cena.


GAMEON 04/05 – ČERVENEC

Codename Panzers – Phase 2
Výrobce: Stormregion
Vydavatel: CDV
Distributor v ČR: Cenega
Cena: 1199,-
Web: www.panzers.de
Lokalizace: české titulky
Minimální konfigurace: CPU 1GHz, 256MB RAM, 32MB grafika, 1GB HDD
Žánr: strategie
Naše hodnocení: 84%
Několika větami: tři kampaně – Afrika, Itálie, Jugoška. Všechno dobré z Phase One zůstalo zachováno. Střídání dne a noci. Vylepšený multiplayer. Poněkud vyšší hardwarové nároky.


GAMEON 05/05 – SRPEN
Srpen byl pro všechny recenzenty světa učiněnou manou z nebe. Ne, že by nás rajcoval téměř neustálý déšť nad Českou Republikou. Ani fakt že končí prázdniny se většiny z nás netýkal. Až do morku posledního tranzistoru na grafické kartě jsme však pocítili konec trýznivého herního sucha, jenž nás sužovalo téměř dva měsíce. Jako první vybuchly bomby jménem F.E.A.R. betaverze a F.E.A.R. demo, které rychle přehlušil téměř současný příchod Dungeon Siege 2 a Bloodrayne 2. Posledně jmenovanou jsme poctili titulní stranou a pikantním plakátem, což uvítal zejména Honza Bílek, který si s krvavou Rayne střihnul premiéru v našem týmu. Srpnové číslo se mimochodem rozdávalo na letošním Invexu.


Bloodrayne 2
Výrobce: Terminal Reality
Vydavatel: Majesco
Distributor v ČR: není
Cena: 999,- na eshopu
Web: www.bloodrayne2.com
Lokalizace: žádná
Minimální konfigurace: CPU 1GHz, 256MB RAM, 32MB grafika, 500MB HDD
Žánr: 3rd person masomlejnek
Naše hodnocení: 75%
Několika větami: vostrá holka. Ještě vostřejší než minule. Porcovací fatality jsou opravdu fatální. Snaha napodobit prince z Persie moc nevyšla. Bonusy po dohrání (kostým školačky, cowgirl nebo Dark Rayne) nemají chybu. Grafika pěkná, ale nic extra. Navzdory solidní hratelnosti nás dost věcí zklamalo. Otřesný začátek odrazuje od dalšího hraní. Střelné zbraně, až na pár nepoužitelných pistolí, byly zrušeny. Fašisti už nejsou, škoda, byla radost je krájet. Dabing je neskutečně odfláknutý. Zcela chybí hudba. Kamera je blbě vyřešená. Hra je totálně bez atmosféry. I tak je to dobrá hra.


Big Mutha Truckers 2: Truck Me Harder
Výrobce: Eutechnyx
Vydavatel: Empire Interactive
Distributor v ČR: TopCD
Cena: 299,-
Web: www.bigmuthatruckers2.com
Lokalizace: české titulky
Minimální konfigurace: CPU 800MHz, 256MB RAM, 32MB grafika, 850MB HDD
Žánr: arkádový simulátor kamionu
Naše hodnocení: 58%
Několika větami: pohodová, trochu vtipná, velice nenáročná a odpočinková arkáda. O grafice platí totéž. Po čase stereotypní. Oproti prvnímu dílu minimum změn.


Dungeon Siege 2 - Viz. Index 2005

RHEM 2
Výrobce: Knut Müller
Vydavatel: Got Game Entertainment
Distributor v ČR: není
Cena: neznámá
Web: www.gotgameentertainment.com/rhem2
Lokalizace: žádná
Minimální konfigurace: CPU 500MHz, 64MB RAM, 16MB grafika, 100MB HDD
Žánr: adventura
Naše hodnocení: 60%
Několika větami: první díl stvořil jeden člověk. Dvojku skoro deset. V podzemním městě Rhem je prý něco, co stojí za nalezení. Adventurní koncept puzzlů funguje skvěle. Grafika by mohla být lepší, zvuky jsou dokonalé, hra by rozhodně měla být delší.


Battle of Britain 2: Wings of Victory
Výrobce: Shockwave Production
Vydavatel: GMX Media
Distributor v ČR: není
Cena: neznámá
Web: www.gmxmedia.net/bob2
Lokalizace: žádná
Minimální konfigurace: CPU 800MHz, 256MB RAM, 64MB grafika, 1GB HDD
Žánr: letecký simulátor
Naše hodnocení: nerecenzováno Průměrné hodnocení: 67%
Několika větami: spíše než o pokračování jde o remake původní hry. Zalétáte si ve Spitfire či Hurricane na straně Britů, za Luftwaffe pak v ME-109, BF100 či JU-87 Stuka. Chopte se velení coby Downing nebo Goering a ve strategické části hry odrazte útok nebo zničte nepřátelské cíle.


GAMEON 06/05 – ZÁŘÍ

Blitzkrieg 2
Výrobce: Nival Interactive
Vydavatel: CDV
Distributor v ČR: Cenega
Cena: 1299,-
Lokalizace: české titulky
Minimální konfigurace: CPU 1GHz, 320MB RAM, 64MB grafika, 2,5GB HDD
Žánr: strategie
Naše hodnocení: 82%
Několika větami: tři kampaně – ruská, německá a americká. Boje v Evropě, Pacifiku i Africe. Přes 330 druhů jednotek a techniky. Značně dezorientovaná umělá inteligence. Nepohodlné ovládání. Graficky velice pěkná druhá světová.


GAMEON 07/05 – ŘÍJEN

Black and White 2
- Viz. Index 2005

Perfect Ace 2: The Championships
Výrobce: Aqua Pacific
Vydavatel: Oxygen Interactive
Distributor v ČR: není
Cena: neznámá
Lokalizace: žádná
Minimální konfigurace: CPU 1GHz, 128MB RAM, 64MB grafika, 1GB HDD
Žánr: tenis
Naše hodnocení: 60%
Několika větami: vítejte v nelicencovaném tenise. Vítejte v neskutečně nudném a úmorném simulátoru tenisové arkády. Vítejte na židli Zdeňka Škromacha. Při hodnocení došlo k tiskařské chybě – ne 60%, ale 06%.


X-Men Legends 2: Rise of the Apocalypse
Výrobce: Raven Software
Vydavatel: Activision
Distributor v ČR: není
Cena: neznámá
Lokalizace: žádná
Minimální konfigurace: CPU 1,2GHz, 256MB RAM, 64MB grafika, 3GB HDD
Žánr: akční RPG
Naše hodnocení: 82%
Několika větami: konečně na PC! Můžete hrát i za ty zlé, včetně samotného Magneta. Celkem 16 herních postav. 10 speciálních schopností pro každého mutanta. Plnění logických úkolů. Líbivá grafika v komixovém stylu. Různorodá a interaktivní prostředí. Singl na nějakých 20 hodin. Kooperativní multiplayer. Hraje tam můj jmenovec, nebo spíš jmenovkyně: Storm!


World Racing 2
Výrobce: Synetic – The Funfactory
Vydavatel: Playlogic / TDK
Distributor v ČR: není
Cena: ???
Lokalizace: žádná
Minimální konfigurace: CPU 1,2GHz, 256MB RAM, 64MB grafika
Žánr: závody
Naše hodnocení: nerecenzováno Průměrné hodnocení: 81%
Několika větami: více než 100 tratí. Více než 40 licencovaných vozů 16 značek. 5 různorodých prostředí: Itálie, Egypt, Miami, Hawaii, autodrom. Silniční provoz. Tuning. Multiplayer.



GAMEON 08/05 – LISTOPAD
Listopadové číslo bylo jedno veliké pokračování. Opomineme-li Quake 4, Civilization 4, Polda 5, X3: Reunion, Mall Tycoon 3, Fritz 9 a neočíslovanou Neovu cestu k ohnivému poháru Harry Pottera, zbývá neuvěřitelných šest kousků s dvojkou v názvu, což je skoro tolik, kolik jsem za tento měsíc dopařil her. Po prvotřídním Call of Duty 2, o němž jsme rozjímali v článku Index nejlepších her 2005, tu máme povedený SW Battlefront 2, napravující většinu chyb prvního dílu, dále vtipného Serious Sama 2, žánrový mix Space Rangers 2, jenž k nám byl přivanut radioaktivním fičákem z východu, ucházející avšak dosti chaotický horor Suffering 2, a na závěr největší zklamání roku: na třikrát zmršený Vietcong 2.



Call of Duty 2 - Viz. Index 2005

Star Wars Battlefront 2
Výrobce: Pandemic Studios
Vydavatel: Lucas Arts
Distributor v ČR: CD Projekt
Cena: 1999,-
Lokalizace: žádná
Minimální konfigurace: CPU 1,5GHz, 256MB RAM, 64MB grafika, 5,2GB HDD
Žánr: 3D akce
Naše hodnocení: 82%
Několika větami: singleplayerová kampaň. Části příběhu, které jste ve filmu neviděli. Buďte Palpatinovým poskokem. Zabte "Džedáje". Prožijte vesmírné bitvy v TIE fighteru nebo X-Wingu. Užijte si multiplayer až pro 64 hráčů. Proklejte mizernou AI botů. Opěvujte implementaci hrdinů. Spatřete starý engine s novými funkcemi a tolerantními nároky na hardware. Vychutnejte si špičkový zvuk.


Serious Sam 2
Výrobce: CroTeam
Vydavatel: 2K Games
Distributor v ČR: Cenega
Cena: 999,-
Lokalizace: žádná
Minimální konfigurace: CPU 1,5GHz, 256MB RAM, 128MB grafika, 2,5GB HDD
Žánr: 3D akce
Naše hodnocení: 80%
Několika větami: pokuste se nepomočit při záchvatech smíchu a neuvěřitelné dávce humoru. Navštivte okolo deseti herních prostředí. Zničte stovky pitoreskních nepřátel. Vypněte mozek a zapněte reflexy – odpočinková střílečka po namáhavém dni v kanceláři. Užasněte nad nádhernou, veselou a optimistickou grafikou.


Space Rangers 2
Výrobce: 1C Company
Vydavatel: Elemental Games
Distributor v ČR: Cenega
Cena: 499,-
Lokalizace: žádná
Minimální konfigurace: CPU 800MHz, 256MB RAM, 32MB grafika, 1,2GB HDD
Žánr: koktejl RTS/adventura/RPG
Naše hodnocení: 75%
Několika větami: mix žánrů, zahrajete si vše od adventury až po RTS. Neuvěřitelná volnost rozhodování. Přílišná složitost. Vzpoura robotů. Zabiju vás. TEK! Unikátní dialogy – rty se hýbou, text běží, ale zvuk nikde.


The Suffering 2: Ties That Bind
Výrobce: Surreal Software
Vydavatel: Midway
Distributor v ČR: zatím není
Cena: 1049,- na eshopu
Lokalizace: žádná
Minimální konfigurace: CPU 1GHz, 256MB RAM, 64MB grafika, 1,5GB HDD
Žánr: 3rd person akce
Naše hodnocení: 79%
Několika větami: Torque povraždil svou rodinu. Šel sedět. To už víme zminula. Nastala vzpoura. Dostal se ven. Jdou po něm zrůdy. Mluví s mrtvou manželkou a synem. Je úplně gogo. A taky blem blem. Je v tom zmatek. První díl byl lepší. Grafika nic moc.


Vietcong 2
Výrobce: Pterodon
Vydavatel: 2K Games
Distributor v ČR: Cenega
Cena: 999,-
Lokalizace: kompletní
Minimální konfigurace: CPU 1,8GHz, 512MB RAM, 128MB grafika, 3GB HDD
Žánr: 3D akce
Naše hodnocení: 60%
Několika větami: Arkádová hratelnost. Mizerná AI nepřátel i spolubojovníků. Předpotopní fyzikální engine. Hnusná grafika. Kvalitní dabing Vietnamců. 50 autentických zbraní. Singleplayer na jedno krátké dopoledne. Multiplayer pro 64 hráčů.



GAMEON 09/05 - PROSINEC

Knights of The Temple 2
Výrobce: Cauldron
Vydavatel: TDK
Distributor v ČR: Cenega
Cena: 999,-
Lokalizace: žádná
Minimální konfigurace: CPU 1,5GHz, 256MB RAM, 64MB grafika
Žánr: 3rd person akce
Naše hodnocení: 70%
Několika větami: práce na dvojce byla svěřena slovenskému týmu Cauldron. Mix RPG a akční adventury s prvky FPS. Paul de Raque, hrdina z prvního dílu, má ještě dvacet let po boji s pekelným opatem noční můry. Aby došel klidu, musí najít tři artefakty. Nelineární postup. Vedlejší questy. Různorodá prostředí. Trochu nepřehledné ovládání. O umělé inteligence se nelze vyjádřit slušnými slovy. Multiplayer ve stylu Unreal Trounament, ale s mečem.


Cabela ' s Dangerous Hunts 2
O této hře víme jen to, že vyšla pro XBOX a pro PC, a že jde o budgetový simulátor lovu. Distributorem je Activision, na jeho stránkách ale není o žádné kabele zmínka.

Žádné komentáře:

Okomentovat